På gång inom Arcum

Arktiskt centrum vid Umeå universitet är den samlande kraften för arktisk forskning i Sverige samt en aktiv part i internationell forskning och debatt inom fältet. Detta innebär bland annat att Arcum ska fungera som en mötesplats för forskare, lärare och studenter med koppling till det arktiska samt arrangera seminarier och konferenser inom ämnet. Dessutom innebär uppdraget att ha en nära samverkan med motsvarande internationella aktörer.

Spår av en historisk renskötsel är fortfarande synliga efter 100 år

2017-12-11
Nu när julen närmar sig förknippar många renar med de hjälpsamma djuren som drar tomtens släde. Men renar är även djur som har påverkat ekosystemen i Sveriges fjäll och skogar i århundraden. Dessa spår efter en historiska markanvändning har Dagmar Egelkraut använt som experiment i sin avhandling för...

Arktiskt forum på Sliperiet 12 december

2017-11-24
Det arktiska forskningscentret vid Umeå universitet, Arcum, fyller fem år. Det markeras med ett Arktiskt forum, Umeå Arctic Forum 2017, tisdag 12 december på Sliperiet, Konstnärligt campus i Umeå.

Naturresurser och spårberoende präglar europeiskt Arktis

2017-11-16
Sedan 1996 ingår Sverige i Arktiska rådet och vissa av Sveriges nordliga områden ses ibland som arktiska. Men vad innebär det? Nu presenteras resultat från Sveriges första samhällsvetenskapliga och humanistiska arktiska forskningsprogram på ett öppet symposium i Stockholm.

Sidansvarig: Gabriella Nordin

Arktiskt centrum vid Umeå universitet (Arcum)
Umeå universitet

Norra Beteendevetarhuset, Humanioragränd 5, plan 3