Arktisk stafettpinne överlämnad vid uppmärksammad ICASS IX i Umeå

2017-06-14
Den internationella arktiska konferensen ICASS IX samlade 800 deltagare från alla världens hörn till Umeå 8-12 juni. Nu lämnar Umeå universitet över värdskapet till Iowa och Archangelsk.

Arktiskt hederspris till Alaska och Grönland

2017-06-11
Ann Fienup-Riordan från Alaska och Carl Christian Olsen Puju från Grönland vinner det arktiska hederspriset 2017. Priset delas ut vart tredje år.

Ryskamerikanskt nytt ledarskap i Arktis

2017-06-11
Ryskamerikanske Andrej Petrov tar över som ordförande för den internationella arktiska forskningsorganisationen IASSA. Det blir universitetet i Archangelsk, Ryssland, som står värd för nästa arktiska forskningskonferens år 2020.

VK: Umeå universitet står starkt inom den arktiska forskningen

2017-06-10
Den pågående stora Arktis-konferensen vid Umeå universitet är viktig i sak och den bekräftar också den starka ställning som Umeå universitet åtnjuter inom det arktiska forskningsfältet. Konferensen visar också att Umeå för många forskare är en attraktiv plats att mötas på. Det skriver Dieter Müller,...

Forskare från hela världen samlade i Umeå

2017-06-09
Forskare, beslutsfattare och opinionsbildare från vitt skilda delar av jorden har samlats vid Umeå universitet för att diskutera framtiden för Arktis. En av de frågor som självklart står i fokus under konferensen är klimatförändringarna.

Umeå stod värd för klimatfokus

2017-06-07
Klimatet stod i fokus när Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning besökte Umeå universitet den 7 juni. Seminariet hölls som en del av den nationella seminarieserien Kunskap i samverkan. Hela seminariet går att se i efterhand.

Utökad samverkan om polarforskning

2017-06-07
Umeå universitet och Polarforskningssekretariatet utökar sin samverkan. Gemensamt ska man arbeta för ökad förståelse för betydelsen av arktisk forskning och särskilt kring klimatförändringarna i de arktiska områdena, enligt en överenskommelse som träffats.

Snart dags för rekordstor konferens om Arktis framtid

2017-05-31
Klimatet blir varmare och snabbast går det i norr. Vilka samhällsutmaningar väntar? Kan folk bo kvar? Hur ska naturresurser fördelas? Den 8–12 juni samlas hundratals av världens ledande forskare i Umeå kring framtiden för människor och samhällen i norr.

Sidansvarig: Gabriella Nordin

Arktiskt centrum vid Umeå universitet (Arcum)
Umeå universitet

Norra Beteendevetarhuset, Humanioragränd 5, plan 3